Egy igazi nőnek több rúzs is elfér a táskájában!

Gyermekként már elvarázsolta a kozmetika világa, amikor édesanyjával elment a kozmetikushoz, mindenkit maga elé engedett, hogy minél több időt tölthessen az illatos szalonban. Fodor Piroska a kozmetikus iskolában szeretett bele a sminkelésbe, amely a munkája, a szenvedélye és a hobbija is egyszerre.

Kislány korod óta sminkes szerettél volna lenni?

Kislány korod óta sminkes szerettél volna lenni?

Először a kozmetikus szakma szépsége vonzott.  Érdekelt, hogy miként lehet a bőrt szebbé tenni. A sminkelés felé később fordult az érdeklődésem, amikor a kozmetikus iskolában egy profi sminkes eljött bemutatót tartani. Ez annyira mély benyomást tett rám, hogy ezután a szerelmese is lettem.

Hogyan keveredtél a szépségszakmába? Hetedik osztályos voltam, amikor a tinédzserkori bőrproblémák jelentkezni kezdtek nálam. Édesanyám, aki rendszeresen járt kozmetikába, elvitt magával a kozmetikusához. Amint beléptem a szalonba, és megéreztem azokat a finom, tiszta illatokat, a kozmetika világa teljesen magával ragadott. Emlékszem, mindig mindenkit magam elé engedtem, csakhogy minél több időt ott tölthessek, és nagyon jól éreztem magam ebben a környezetben. Akkoriban döntöttem el, hogy én mindenképpen ezt a pályát szeretném választani.

Mi a véleményed a nők szépségápolási szokásairól? Mennyiben változott az elmúlt években?

Különbözőek a szokások, vannak, akik nagyon tudatosan ápolják a bőrüket, hallgatnak a kozmetikus szakemberek véleményére. Többekre a média gyakorol nagy hatást, és ez alapján választanak szépségápolási termékeket. Ma nagyon elterjedt a közösségi médiákban az influencerek általi ajánlások és tanácsok. De attól, hogy valakinek bevált egy krém vagy egy alapozó, nem biztos, hogy az másnak is jó. Amikor a hölgyek nem hozzáértő szakembertől kérnek tanácsot, azzal bizony sok galibát okozhatnak maguknak a mindennapi bőrápolásuk során. Végül, de nem utolsó sorban előfordulnak olyanok is, akik sajnos egyáltalán nem vagy csak minimálisan foglalkoznak ezzel a területtel. Véleményem szerint mindenkinek egyénre szabottan kell megtalálnia a saját szépségápolási rutinját, amelyhez jó, ha szakember segítségét kéri.

Fodor Piroska a magyarországi Karaja Make Up szakmai igazgatója és vezető sminkmestere, valamint az Alissa Beaute naturális kozmetikai márka szakmai igazgatója, kozmetikus mester. Idén harminc éve tevékenykedik a szépségiparban, kozmetikus diplomáját 1989-ben szerezte.  Kozmetikusoknak tartott workshopjait folyamatos innováció fémjelzi, és nagy érdeklődés kíséri. Szakembereknek tartott egyéni és kiscsoportos sminktanfolyamai nagy népszerűségnek örvendenek országszerte. 34 éve boldog házasságban él férjével, 5 gyermek édesanyja.

Meglátásod szerint Magyarország hol áll a sminkelés területén?  

Itthon is egyre több hölgy sminkeli magát, nyilván külföldhöz képest még van hova fejlődnünk, de jó úton járunk!

Ha látsz egy sminkes bakit, szoktál tanácsot adni?  

Ha nagyon közeli ismerős esetén tapasztalok ilyet, akkor finoman megpróbálok tanácsokat adni, egyébként nem szoktam, ha nem kérdezik. Általában, miután megtudják rólam, hogy mivel foglalkozom, előfordul, hogy kérnek tanácsot. Szoktam ismert emberekkel is együtt dolgozni, ők is bátran kérdeznek és kérnek tanácsot, hogy például mi áll jól nekik, vagy egy-egy trendet miként tudnának megfelelően alkalmazni, amelyet aztán a hétköznapi sminkjük elkészítésében is felhasználnak. Az ügyesebbek pedig sokszor magukat is már profin ki tudják sminkelni, akár fellépésekre is. Én mindig szívesen és örömmel segítek, ha tudok.

Fodor Piroska a Nyári lányok sminkese is, korábban a We Love Make Up magazinban írtunk erről, amelyről ide kattintva olvashatsz!

Milyen sminktermékek vannak a táskádban mindig, és miért éppen azok?

A táskámban mindig találni selymes porpúdert, szemceruzát és rúzst, utóbbiból többet is. A selymes porpúder azért szükséges, hogy napközben fel tudjam frissíteni a sminkemet. Bármilyen eshetőségre felkészülve szemceruza is mindig van nálam, bár a reggeli sminkem estig azért fenn szokott maradni. Bár tartós rúzst használok, amely akár 8 órán át is tart, de  amikor egész nap úton vagyok azért frissíteni kell, és előfordul, hogy délután már más rúzst teszek fel, mint délelőtt. Napszaktól és alkalomtól függően szeretem változtatni a színeket. Egy igazi nőnek több rúzs is elfér a táskájában, de egynek mindenképp helye van!

Mit javasolsz, hogy látod, hány évesen kezdjék sminkelni magukat a lányok, nők?

A lányok 14-15 éves korban egy alap sminket már nyugodtan használhatnak. Egy jó BB krém, korrektor, egy kis highlihter, szempillaspirál és szájfény ápolt megjelenést kölcsönözhet a tiniknek is. Tapasztalatom szerint sokan 40 év felett kezdenek el sminkelni, mert érzik, hogy most már kell valami, amitől jobban érezhetik magukat a bőrükben, fiatalosabb lesz a megjelenésük, és üde lesz az arcuk. Egy jó smink kiemeli a természetes szépséget és egy bizonyos kor után mínusz éveket jelent a megjelenésben. Ezen a területen különösen nagyon szeretek segíteni a hölgyeknek, hogy miként sminkeljék magukat a hétköznapokban.

Mi az előnye, ha Karaja termékekkel sminkelnek?

A Karaja termékek előnye, hogy remekül ötvöződik az ápolóanyag-tartalom a tartóssággal. Parabénmentes, nem tartalmaz kőolajszármazékokat, nem tesztelték állatokon, gyógyszeripari engedéllyel rendelkező termékcsalád, nagyon magas tisztaságú összetevőkkel. A Karaját a színek specialistájaként is emlegetik, a termékek gyönyörűen pigmentáltak.  A természetes szépségét emeli ki a viselőjének, mindezt exkluzív kiszerelésben. A termékek széles skálája abszolút a piac igényeire van szabva.  Rendkívül innovatív, kiszámítható minőségű és trendkövető. A Karaja egy szóval az igazi olasz életérzés megtestesítője!

Szerinted mi a titka ma egy sikeres vállalkozásnak?

Először is szeretni kell azt, amit csinálsz. Erre építkezhetsz kitartással, szorgalommal, alázattal, rengeteg munkával és mások tiszteletben tartásával.

Mit javasolsz egy kezdő sminkesnek?

Egy sminkes nem attól lesz jó, hogy elvégez egy tanfolyamot és már sminkmesternek nevezi magát. A siker meghatározója, hogy legyen alázatos, legyen igényes a munkájára és magára, folyamatosan fejlessze a tudását, minőségi sminktermékeket használjon, valamint rengeteget sminkeljen és gyakoroljon!

Mi a hobbid, mi az, ami kikapcsol?

A férjem szokta mondani, hogy milyen jó nekem, mert a munkám egyben a hobbim is. Nagyon szeretek kozmetikázni, masszírozni, bőrápolási tanácsot adni, sminkelni, sminktanácsot adni, sminktanfolyamokat tartani. A Karaja workshopok után feltöltenek a kolléganőktől érkező pozitív visszajelzések, jó hallani, ha azt mondják, megint tanultak valamit. Jó érzés, hogy megoszthatom a tudásom. Nekem igazi örömöt ad, amikor látom, hogy tudok segíteni a hölgyeknek, hogy megfiatalodik a bőrük a kezeléseim során.  Amikor a vendég egy kezelés után belenéz a tükörbe, és azt mondja nekem: ,,Piroska, 10 évet fiatalodtam!”, vagy egy sminktanácsadás, sminkelés után, meglátja magát, és önkéntelenül azt mondja ,,De szép vagyok!”, ez engem feltölt és boldoggá tesz.  A munkám mellett szeretek időt tölteni a családommal és barátaimmal, szívesen utazom, olvasok és hallgatok zenét.

Természetesen Piroska készítette el lányának is a sminkjét az esküvőjére

Öt gyermek édesanyja vagy, sikeres vállalkozást vezetsz, mi a titkod?

A férjemmel együtt vezetjük a vállalkozásunkat. Szerintem nagyon meghatározó, hogy milyen társa van az embernek, és nagyon fontos, hogy egy kiegyensúlyozott házasság álljon a háttérben, mert erre lehet építeni. Nekem a család mindig is nagyon fontos volt, és most is az. Sajnos azt látom, hogy az emberek manapság könnyen eldobnak egy már nem működő kapcsolatot, holott egy jó házasságért tenni kell, muszáj ebbe is energiát fektetni. Én az öt gyerek mellett tanultam meg igazán a szervezést, hiszen a munka mellett a családomat is el kellett látni. Nagyon szeretek sütni, főzni, a gyerekeim házi koszton nőttek fel. Én nem értek egyet azzal, hogy család, gyerekek mellett nem lehet karriert építeni. Ez inkább inspirálja az embert. Hálás vagyok Istennek a családomért, a munkámért.

A gyerekek viszik tovább majd a vállalkozást? Ők is a szépségiparban dolgoznak, vagy oda készülnek?

A gyermekeim mára már felnőttek. Hagytuk, hogy mindenki a saját érdeklődésének megfelelően tanuljon és dolgozzon. A legnagyobb lányom nemzetközi tanulmányokat folytatott, a másik lányom a Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán végzett, a legkisebb lányom pedig neves fodrász lett. A nagyobbik fiam gazdasági egyetemen tanult, egyébként ő és a felesége a marketing vezetői a cégnek. A kisebbik fiam magyar válogatott élsportoló, koronglövészetben országos junior bajnok. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Mi a filozófiád, mi vezérel a munkádban, a magánéletben?

Mindig legyenek céljaink, amiket szeretnénk elérni, ez szükséges az előrejutáshoz. Ahogy korábban is említettem, fontosnak tartom mások tiszteletét is. A türelemről is érdemes szót ejteni, mivel ma sajnos nem annyira divatos, pedig hosszú távon kifizetődő erény. A munkám során arra törekszem, hogy becsületesen, tisztességesen tevékenykedjünk és viszonyuljunk másokhoz. Úgy látom, hogy ez a hozzáállás gyümölcsöző.

Ha újrakezdenéd, újra ezt választanád?

Igen. Szerző: Járomi Zsuzsanna

  • Találatok: 154

Karaja Kft.
Telefon: +36 87 788-428
Mobil: +36 70 611 0070
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
8230 Balatonfüred, Csók utca 1/B

Iratkozz fel a hírlevélre és értesülj elsőként az újdonságokról!